Voorwoord burgemeester van Leeuwarden

De stad Leeuwarden mag een nieuw evenement op de jaaragenda bijschrijven: Het Liwwadster Rondje. De deelnemende sloepen hebben het water nog niet aangeraakt, maar er kan bij voorbaat al worden gesproken van een geslaagde roeiwedstrijd. Het maximum aantal van 30 inschrijvingen werd vlot gerealiseerd en op de reservelijst staan meerdere teams te popelen om alsnog te mogen meedoen. Het Liwwadster Rondje heeft alles in zich om een succes te worden.

De route is prachtig en maakt eens temeer duidelijk dat Leeuwarden zich terecht tooit met de titel Waterhoofdstad. De wedstrijd start bij Stadsschouwburg De Harmonie, voert vervolgens door de historische grachten van de binnenstad, kent het keerpunt bij de legendarische Bonkevaart om weer te eindigen bij De Harmonie. Voor de sloepbemanningen wordt het 16 kilometer lang hard werken aan de riemen, voor de toeschouwers is het een spektakel om niet te missen. In het rondje zitten een aantal ‘krappe’ stukken waar inhalen moeilijk of onmogelijk is. Dit maakt het op de brede stukken des te spannender.

Ondanks het feit dat Friesland vele sloeproei-teams kent en het juist binnen deze provincie een hele bekende sport is, kent de Friese hoofdstad nog geen specifieke wedstrijd op dat gebied. Studenten van Sv. Osiris vullen deze leemte door het eerste Liwwadster Rondje te organiseren. Het is een initiatief dat ik van harte ondersteun, mede omdat het sportiviteit verbindt met de pracht en praal van waterrijk Leeuwarden. Het is een combinatie die nooit genoeg aandacht kan krijgen. De eerste ronde kan van start en er zullen in de toekomst nog vele rondjes door het stervormige centrum van Leeuwarden volgen. U kunt het volgende Liwwadster Rondje wat mij betreft alvast in uw agenda noteren.

Drs Ferd J.M. Crone
Burgemeester van Leeuwardenburgemeester leeuwarden

© 2019 Liwwadster rondje | E-mail: liwwadsterrondje@gmail.com | Privacy Policy